Jag är med

och tävlar om rosa saker på www.stallrr.se

Jag är med


Kraftfoder

Det finns nog lika många åsikter om detta, som det finns hästägare. Jag tänkte i alla fall delge er mina.

Grunden är självklart ett bra hö. Jag följer inte analysen när jag sätter ihop en foderstat, dock har jag alltid värderna i bakhuvudet.
Själva grunden i kraftfoderstaten har för mig alltid varit havre. Jag har köpt hästar, jag har haft hästar för utbildning och jag har även haft försäljningshästar där ägaren/tidigare ägaren berättat att hästen inte tål havre, utan blir alldeles för pigg. Detta är en gammal svårspräckt myt. Självklart finns det ett fåtal hästar som inte tål havre, men jag har aldrig stött på någon. Det finns dessutom inget vetenskapligt belägg till varför vissa hästar blir piggare av havre. En teori är sammansättningen mellan fett och fibrer.



Havre är en helt outstanding sädeslag att fodra med. Sverige har dessutom troligen värdens bästa havre, då vi exporterar mycket och har ett perfekt klimat för att odla fram det. Havre innehåller höga halter av antioxidanter, bla antioxidanten Avenantramid. Avenantramider är bla antiinflammatoriska. Havre innehåller också höga halter av både fett och fibrer, och låga halter av stärkelse, vilket gör det till ett lätt foder att "bryta ned" till skillnad från exempelvis korn.



Korn fodrar jag sällan med. Det är svårsmält och har låga halter av fett och protein. Pga svårsmältheten så smälter hästen större delen av kornet i grovtarmen istället för i tunntarmen, detta medför ökad risk för kolik och fång. Självklart har jag fodrat med även korn, men i mindre mängder och som ett komplement till annat foder.
Självklart ska man alltid ge korn krossat eller skållat!



Kli har jag fodrat en hel del med. Det har en låg halt av kalcium och en hög halt av fosfor, vilket gör det till ett utmärkt komplement om man fodrar med lucern eller annat proteinrikt foder, dock får man se upp så hästen inte får i sig för mycket fosfor. Kli har helt klart blivit ett underskattat foder, som inte alls används i samma utsträckning som förut. Utmärkt till kolikhästar som gärna äter för snabbt och hästar som behöver få i sig "äckliga" saker såsom mediciner o dyl.



Betfor finns nog i vartenda stall. Alla hästar älskar det, och det innehåller mycket energi, samt är lättsmält. Hur länge betfor ska ligga i blöt är en fråga som är omtvistad. Vissa hävdar en timme, andra hävdar minst ett dygn. Själv sätter jag min gräns vid 10 timmar, längre tid än så och det är lätt att betforen härsknar. Betfor bör inte ges till hästar som haft korsförlamning.



Lucern innehåller mycket protein och kalcium. Utmärkt att komplettera en proteinbrist med. Jag brukar alltid försöka köpa ett hö med rätt lågt proteinvärde, just för att det ska passa alla hästar. Hästar som löper stor risk för fång och lättfödda ponnyer bör få mindre protein än en vanlig häst. Jag har även haft en lymfangithäst, och även där bör man minska på proteinet. Galliga ben kan också vara ett teckan på proteinöverskott. Att då istället lägga till lucern till höet på de hästar som behövt mer protein, istället för att minska på höet till de hästar som behövt mindre protein, har varit smidigare.



Linfrö är också ett bra proteinkomplement. Dock är det bökigt att hålla på med, då det måste skållas eller kokas för att hästens lever och njurar inte ska ta stryk av det. Höll på med det en vinter, sedan övergick jag till annat foder



Får fortsätta med färdigfodret någon annan dag =)

Lugna dagar

har det varit för Grisan.

C, som red för mig på mitt förra jobb och som även var ute och hjälpte till i min verksamhet har ridit Grisan ett par gånger, och ska förhoppningsvis så göra i framtiden också.


Tävling

Jag och Grisan är med och tävlar på http://www.stallrr.se/?page=blogg


Inget bra pass idag

Kom ut alldeles för sent till stallet så ridhuset var rätt fullt. Vi var väl som mest 8-9 stycken därinne, varav en som red lektion. Jag satt på bettlöst, och det var väl ingen höjdare, Grisan var rätt på, dels för att hon vilat två dagar och dels för att det var så mycket hästar.
Blev ett par tvärstopp, då några hade lite svårt att hålla koll på håll till höger regeln och att man skrittar innanför spåret, men det är lätt hänt när det är så trångt och ett par som är nya.

Blev inte särskilt konstruktivt pass, Grisan ville inte lyssna på halvhalterna, och mina försök till tempoväxlingar blev ignorerade. Dessutom var hon tvungen att fälla bak öronen och hugga i luften så fort en häst kom nära. Jag red som en kratta, min stelopererade vänsterfot vill inte alls som jag vill, och min högeraxel låser sig som vanligt. När antalet i ridhuset började tunnas ut gick det dock bättre, och Grisan blev mer avslappnad, så vi la av ganska snart.

Lite svettig blev hon, kändes bra i alla fall, hon har inte varit minsta lilla antydan till fuktig, och då ser hon ändå ut som en björn. Har alltså fortfarande inte hunnit köpa ny olja till maskinen så jag kan klippa.

Nåja, nya tag imorgon. Tänkte låta henne rulla på lite bara på en runda ute.
Ska försöka hinna ut tidigt, ska iväg till Karolinska med min fot imorgon.


Grisan en vinter för ett par år sedan.

Nina




Mkt söt dam. Tyvärr var det inget alls vad jag ville ha, vilket jag egentligen visste redan innan.
Får se om det går att hitta ett hem åt fröken, det är så tråkigt att låta en frisk häst vandra vidare.


Jag har däremot hittat ett sto jag förälskat mig i. Började redan för tre år sedan kika efter ett Bellinisto (jag är en stomänniska, ett par valacker har förekommit i min ägo, men jag letar alltid sto). Tyvärr finns det inte så mycket på marknaden, och de som finns har mödernet inte fallit mig i smaken. Det är rätt lätt att hitta hästar med Bellini lite längre bak, eftersom det ändå är 12 år sedan han dog, men nu har jag hittat ett.

Dock är det lite andra praktiska grejer som också måste lösa sig. Vi får väl se, jag håller er uppdaterade.

Hur gör man vid möte?

Jag är ingen bloggmänniska, jag är mer en forummänniska, och jag tillbringar en del tid på ett välkänt hästforum.
Just nu sitter jag i en tråd gällande hur man gör vid möte, med andra hästar, när man är ute och rider.

För mig är det, och har alltid varit självklart att man saktar ner till skritt. Självklart har man alltid stött på ryttare som inte gör detta, men det är ingenting jag stört mig på särskilt mycket, utom vid ett tillfälle.
Fanns en ryttare som hade kärringmoped (islandshäst för er som inte har lika mycket fördomar som mig) och alltid drog förbi i full fart. Jag hyrde då ett stall i närheten och hade rätt mycket unghästar i stallet, som reds ut.
Nu löste ju jag detta med Grisans hjälp till slut (men det är en annan historia).

Nu har jag hur som helst fastnat i en debatt, med ett par debattörer som ibland passerar i skritt, men helst i vad de kallar "lugn trav eller galopp". Dessa debattörer påstår att det är upp till oss med "ouppfostrade hästar" att "uppfostra" våra hästar så att de inte reagerar på möten i trav och galopp.
Jag hävdar att det är helt naturligt för en häst att reagera om en främmande häst passerar i trav/galopp, det hör till deras instinkt och det är inget jag vill ta ifrån dom. Vissa hästar reagerar inte mycket, vissa mer. Hästar är individer och ska så få vara.
Mina motdebattörer påstår att deras hästar ska stå still när dom säger det oavsett om hästen darrar av skräck och att jag borde befästa ett bättre ledarskap hos mina hästar.
Jag påstår att jag inte har och inte vill ha ett ledarskap över mina hästar. De har en flockledare i hagen. En fyrbent, som en tvåbent aldrig kan ersätta eller efterlikna.
Jag vill att mina hästar ska sammarbeta med mig. Jag vill att de ska ha kul, och jag vill att de ska säga ifrån om de tycker att något känns obekvämt eller dåligt för dom. Min roll är att presentera saker för dom på ett så bra sätt att de inte känner obehag, utan nyfikenhet. Jag vill inte att mina hästar ska göra det jag säger av anledningen för att jag säger det åt dom. Jag vill att mina hästar ska göra det jag ber dom om för att dom vill.

Jag var rätt insatt i NH-snurren när den exploderade för ett tiotal år sedan. Jag tränade, gick på clinics och lyssnade, blött och stötte med många olika anhängare av olika NH-inriktningar.
Och jag har inte mycket positivt att säga om det.

 

Hur som helst, hur gör ni? Saktar ni av till skritt vid möte, eller passerar ni i trav/galopp?

Uppdatering ang hästen igår kommer när jag orkar föra över bilderna.


Jag är väldigt dålig

på att blogga.
Jag är bättre på att läsa andras bloggar.

Grisan har i alla fall blivit vaccinerad för ett par dagar sedan, och haft lite vila.
Tänkte klippa henne igår, men insåg att oljan var slut, så det får bli någon annan dag.
Har lite ont i tårna, var tydligen något extremt läskigt på väg in från hagen igår, och Grisan försökte hoppa upp och sätta sig i min famn två gånger. Hon missade min famn, men träffade foten.

Idag ska vi upp till Gryta och spana in den här hästen som dom vill att jag ska ha.
Vi får se, kameran följer i alla fall med.


Jag och Grisan i Gryta för drygt två år sedan.

Dressyrsadel till salu

Joggade Grisan i ridhuset igår. Försökte låta bli böjt spår så mycket som möjligt, och red åttor istället för volter. Mycket tempoväxlingar. Hon var rätt på, men blev bättre på slutet. Det fina med henne är att, även om hon är rätt lågställt byggd, så visar sig det inte så mycket under ryttare, och även om hon springer på en del, så har hon ett rejält påskjut bak och blir sällan framtung och liggande i handen.


Exteriörsbild på Grisan

La även ut min ena dressyrsadel på annons (känns liiite onödigt med fem sadlar, nu när jag bara har en häst) för en sjukt billig peng. Hojta om ni är intresserade.


32 i bom, passar hästar med rakare eller lite svängd rygg.

Funderar på att ta fram maskinen och klippa henne någon dag, hon börjar bli lite långhårig

Igår efter ridningen


Igår efter ridningen

Funderar även på om jag ska börja köra lite hårdare med henne, hon har visserligen stått ett bra tag, men jag undrar om jag inte tar det lite för lugnt med igångsättningen? Hon är inte en tillstymelse till svettig (trots pälsen) och knappt anfådd efter passen. Kör korta pass i mestadels trav. Har blivit en liten galopp ute, och en och annan galopp i ridhuset som inte varit meningen.

Tänkte ta med mig T till stallet idag så hon får rida lite, vilket hon inte gjort sedan Grisan tjongade av henne härom veckan. Denna gång blir det sadel, och hon har fått min tillåtelse att rida framåtvän om hon vill ;)

Igår kom den

Min efterlängtade Max Höpfner.



Det var en spänd väntan tills jag kunde prova den på och se om den passade, men jag hoppades på det bästa. Grisan är rätt rak i ryggen, precis som Höpfnersadlarna, hennes sadelproblem har varit att hon musklat sig så mycket att vi fått byta till en vidare bom (dvs ny sadel) hela tiden. Idag finns där inte så mycket ryggmuskler.

Sadeln låg hursom bra, behövdes dock en padd, vilket bara är bra, annars kommer hon inte kunna ha sadeln om ett par månader.


Varifrån kommer prickarna på bilden? Tog hur många bilder som helst, men det var prickar på alla bilder! (Ja, jag är helt inkompetent bakom kameran).

Red en sväng i ridhuset i skritt och trav, kändes riktigt bra. Att sadeln ser ut att ligga bra och att den verkligen gör det kan ibland vara två helt olika saker, men Grisan brukar alltid låta mig veta om hon inte trivs med sadeln. Dock var hon väldigt pigg, och det blev en del galopp på stället och lite vift med frambenen, men efter ett par minuter gick hon i ett bra tempo. Tyvärr kändes det inte lika bra för mig. Jag har ju i princip inte haft någonting med hästar eller ridning att göra på ett år (minus ett par veckor på Hogsta).
Dels så har jag hunnit med att föda barn och dels så har jag lyckats skada kroppen rätt ordentligt. Har fått ett par skruvar inopererade i fingerlederna och min vänsterfot blev i stort sett helt krossas. Innerknölen (ni vet vad jag menar, vid fotleden) blev helt krossad, stortån ramlade av (!) och jag hade ca tio brott i själva foten. Detta resulterade i en steloperation av foten samt en stortå som saknar mycket känsel och framförallt rörlighet.
En stunds lättridning resulterade i en del smärta, men jag hoppas att det är en vanesak som kommer gå över. Vad ska jag göra annars? Det här är min hobby, mitt intresse, mitt arbete, min livsstil.

Har återbesök på Karolinska den 22:a igen, får se vad som sägs.


I boxen igår

Jag drömde att jag var

ett Höökstäcke.
Det var en rätt skrämmande dröm. Jag satt fast i en Höökspåse som ett Höökstäcke och kunde inte komma ut, för ingen ville använda mig för jag var för ful. Samtidigt var jag rädd för att bli använd, för jag visste att jag var så dålig kvalité att jag skulle gå sönder rätt snabbt. Till slut fick jag en chans i alla fall, jag kunde välja att bli en chockladmunk från McDonalds istället, och jag tog erbjudandet direkt. Tyvärr mådde jag väldigt illa av att vara en chockladmunk från McDonalds, så jag vaknade. Och mådde då självklart illa efter den chockladmunken jag åt innan jag gick o la mig.


eller


Det här var ett par dagar sedan, men jag går fortfarande och funderar på vad drömmen betyder?
Och vad är egentligen trevligast att vara? Ett Höökstäcke eller en munk?

Det här med täcken

är en stor passion hos mig, och då jag i princip alltid har haft flera hästar plus fyra-fem inridning/utbildningshästar i stallet så har det ju som sagt funnits en hel del utrustning hemma.

Nu har jag dock varit duktig och sålt, slängt och gett bort en hel del. Har inte förvaringsutrymme för allt, så nya regeln är att om något inköps så åker något ut.

Eftersom jag precis införskaffat en ny dressyrsadel, så blir det väl till och sälja en dressyrsadel? (Jag som dessutom har en hopphäst).

Har dessutom spanat in ett par stalltäckne och ett par vintertäcken som jag är sugen på.


Rhino Stable Plus

eller


Emmerdale Combo Quilt?



Masta Zing Heavy

eller


Weatherbeeta Taka Freestyle?

Och framförallt, vad ska jag göra mig av med då?

Lutar åt detta,

HourseGuard

Masta

Gillar båda två grymt, men inget utav dem är egentligen i rätt storlek för Grisan.

Stallmöte idag, jag var mest fokuserad på dottra som var svårunderhållen.
Blev ingen ridning, dottra var inte på det humöret, men bakbenet kändes bra, gosade lite i boxen.
Började även öka på kraften lite, från en näve havre per mål till en knappt halvkilo på kvällen.
Lerigt och blött, stora jycken var inte så vit efter stallet.


Är med o tävlar

http://ronda.blogg.se om dessa




http://ronda.blogg.se/2009/september/tavling-1.html

Vilket inte skulle vara helt fel till Grisan som inte får äta kraftfoder för tillfället o vars hovar ser ut såhär

Fortfarande så skrittas det barbacka

Häromdagen tog jag med min goda vän T då jag bett henne skritta Grisan åt mig. Jag ville själv se hur hon rörde sig, från marken. Lite stelt bak, men det släppte efter de första varven. Lite oengagerat att skritta i ridhuset, men eftersom Grisan inte verkar klara av att kunna skritta ut, utan mest hoppar omkring på bakbenen och slänger sig iväg i galopp, så får det bli så några dagar till.
För o liva upp stämningen tyckte jag att T skulle göra lite krumelurövningar a la ridskola. Damsadel, bakofram osv. Damsadel gick väl bra, men bakofram var Grisan inte alls med på o skickade T ned i ridhusspånet.
T låg i spånet och skrattade så hon grät en bra stund.

Nu har jag varit ute och hämtat ut lite hästgrejer ifrån mitt stora förråd, tjockare innetäcke och tjockare utetäcke. Fram tills nu har hon stått med ett tunnare HW Rambotäcke inne och ett ofodrat Domaniregntäcke ute, och eftersom det var frost härom natten är det dags för något varmare. Nog för att det är varmt i stallet om nätterna, min är nog den enda som är täckad, men också den enda korsförlamningskusen. Dessutom står hon närmast utgången för att slippa boxgrannar. Tog i allafall hem ett lite tjockare bucas innetäcke och ett fodrat HW Rambo utetäcke. Passade även på att plocka med mig en sadelgjord och en padd, så jag slipper rida barbacka.

Har tänkt att jag ska dra hela historien om Grisans fodervärd i något inlägg, men det är en rätt lång historia att sammanfatta, så jag länkar istället till Buke, där den är berättad en gång;

Köpte en ny sadel häromdagen förresten, vad nu Grisan ska med fem sadlar till. En Max Höpfner Achlerich.
http://www.jensensport.se/jensense/saddles/hopfnerahlerich.htm


Har tänkt att jag ska dra hela historien om Grisans fodervärd i något inlägg, men det är en rätt lång historia att sammanfatta, så jag länkar istället till Buke, där den är berättad en gång;

http://www.bukefalos.com/f/showthread.php?t=996330


RSS 2.0